BOSCH
CMC
Creative Marketing Communications
Onderstaand internetverhaal stond in de Scala-bijlage van Dagblad De Limburger:
5/6/'01 Nieuwe haring De laatste zaterdag van mei of de eerste in juni is het steevast Vlaggetjesdag in Scheveningen. Nederland komt dan langzaamaan weer in de ban van de Hollandsche Nieuwe. Medio juni is die naar verluidt op zijn best. Lekkere vette haring met een vetpercentage dat varieert van de 16 tot maar liefst 25 procent.
Het Weekblad Schuttevaer wijdde er een artikel aan, dat via de website van de Urker Vishandel Jelle Schaftenaar uit Hengelo op het web terug te vinden is (dan wel even doorklikken op link ‘Nieuwe haring is vette haring’). Een site die overigens frequent bezocht wordt. Niet op de laatste plaats omdat je er allerlei achtergrondinformatie over diverse vissoorten en zo kunt terugvinden. Het archief van de weekkrant De Schuttevaer is overigens niet op trefwoord te doorzoeken. Maar via hun site kun je wel het actuele binnenvaartnieuws online lezen; vaak nog vóór de tastbare krant gedrukt en bezorgd is. Collegazeevishandel Jaap de Volendammer uit Kerkrade (jawel, de derde generatie, sinds 1904) heeft ook eigen site maar hij biedt absoluut geen nadere achtergrondinformatie. Komt niet verder dan wat opsommingen. Hij is kennelijk dagelijks druk in de weer op de markten in Kerkrade, Eygelshoven of Aken. Je kunt er wel online vis bestellen. Maar of die bestellingen doorkomen? De site van De Visschenwinkel – een grossier in vischverwante zaken - biedt waarachtig een schat aan informatie over Nederlandse vissen en wat daar niet allemaal over geschreven is. Met name vanuit een historisch perspectief. Hun oudste bron dateert van 1765. Vis wordt dan ook bijna standaard als visch geschreven. Toch ontbreekt een actuele nieuwsrubriek met verwijzingen naar recente perspublicaties over 'visch' niet. Zwem er maar eens rond.
De Hollandse Pot is de naam van een site waar echte Hollandse recepten te vinden zijn. Ook zij hebben ook een artikel aan de nieuwe haring gewijd. Maar coveren daarnaast het hele Nederlandse kookkunstenspectrum: van sperziebonen tot pannenkoeken. Het Nederlandse Visbureau biedt uiteraard tal van smakelijke visrecepten en informeert ons dat vlaggetjesdag sinds 1947 een feest van formaat is in Scheveningen. Ietwat meer informatie over het fenomeen vlaggetjesdag staat te lezen op www.vlaggetjesdag.com (het punt-NL domein is overigens weggekaapt). Haringkaken en pekelen – zo valt op deze verder karige Scheveningse site na te lezen - was sinds de 16e eeuw een monopolie dat in handen was van de maassteden. Na het opheffen van dat monopolie in de tweede helft van de 19e eeuw is Scheveningen – zeker op tweede Pinksterdag - the place to be.Lees tot slot, ook nog even het prachtige oud-Hollandse gedicht ‘Op het ontvangen van nieuwen haring’ van De Schoolmeester (het pseudoniem van Gerrit van de Linde, die leefde van 1808-1858). Werkelijk prachtig woorden, waar je van gaat watertanden. Voor die kostelijke nieuwe haringen kun je de komende weken bijna overal terecht.
Marc Bosch
N.B. De content en de links in dit verhaal kunnen natuurlijk na verloop van tijd niet meer actueel zijn...